Jadłospis
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE NR 1 W NAMYSŁOWIE | |||
13.05-17.05.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 13.05.2024 | 1. ZUPA MLECZNA Z MAKARONEM składniki: mleko/ napój owsiany, makaron (pszenica durum - gluten, woda) 2. CHLEB RAZOWY składniki: mąka żytnia razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól 3. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 4. POMIDOR 5. SZCZYPIOREK 6. HERBATA MIĘTA |
1. ZUPA JARZYNOWA składniki: marchewka, pietruszka natka i korzeń, seler korzeń, por, kalafior, fasola szparagowa, brukselka, ziemniaki 2. CHILLI CON CARNE Z RYŻEM składniki: mięso z szynki wieprzowej, cebula, czosnek, papryka, kukurydza, fasola czerwona, fasola szparagowa, marchewka, seler korzeń, pietruszka korzeń i natka, koncentrat pom (30%), ryż biały 3. KOMPOT JABŁKOWY 4. POMARAŃCZA |
1. CHLEB MIESZANY składniki: mąka pszenna ( gluten), mąka żytnia (gluten), woda,drożdże, sól, cukier 2. PASTA Z AVOKADO składniki: ser biały (z mleka), jogurt naturalny ( z mleka), avocado, czosnek 3. MARCHEWKA 4. HERBATA LIPA |
WTOREK 14.05.2024 | 1. JAJECZNICA 2. CHLEB ORKISZOWY składniki: mąka żytnia (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka orkiszowa (gluten), woda, drożdże, sól 3. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 4. RZODKIEWKA 5. KIEŁKI 6. KAKAO składniki: kakao prawdziwe, mleko/ napój owsiany |
1. ZUPA KREM CEBULOWY składniki: marchewka, pietruszka korzeń i natka, seler korzeń, por, cebula, ziemniaki, śmietanka 18% ( z mleka) 2. PANCAKE'S składniki: mąka pszenna (gluten), jajka, mleko, masło ( z mleka), cukier, sól, proszek do piecz. 3. MIÓD 4. MELON 5. KIWI 6. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: jabłko, agrest, jeżyna, truskawka |
1. CHLEB SŁONECZNIKOWY składniki: mąka razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól, ziarna słonecznika 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. SAŁATA 4. WĘDLINA DROBIOWA 5. PAPRYKA 6. MLEKO Z CYNAMONEM |
ŚRODA 15.05.2024 | 1. ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI składniki: mleko/ napój owsiany, płatki kukurydziane 2. BUŁKA WROCŁAWSKA składniki: mąka pszenna (gluten), woda, drożdże, sól 3. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 4. DŻEM WIŚNIOWY/ TRUSKAWKOWY 5. KALAREPA 6. HERBATA Z CYTRYNĄ |
1. ZUPA ŻUREK składniki: marchewka, seler korzeń, pietruszka natka i korzeń, por, ziemniaki, jajka, żurek (mąka żytnia - gluten, mąka pszenna - gluten, majeranek, czosnek, woda) 2. KOTLETY JARSKIE składniki: kapusta kiszona (kapusta biała, marchewka, sól), ziemniaki, kasza gryczana, jajka, bułka tarta (gluten), mąka ziemniaczana 3. MIZERIA składniki: ogórek zielony, jogurt naturalny ( z mleka), cebula 4. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: jabłko, agrest, jeżyna, truskawka 4. BANAN |
1. JOGURT NATURALNY Z MANGO składniki: jogurt naturalny ( z mleka), mango pulpa 2. TALARKI OWSIANE składniki: mąka owsiana 60% - gluten, mąka pszenna - gluten, płatki owsiane 12% - gluten, otręby owsiane 10% - gluten, olej rzepakowy, sól. |
CZWARTEK 16.05.2024 | 1. CHLEB MIESZANY składniki: mąka pszenna ( gluten), mąka żytnia (gluten), woda,drożdże, sól, cukier 2. PASZTET VEGE składniki: ciecierzyca, cebula, czosnek, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń 3. OGÓREK KISZONY składniki: ogórek zielony, sól, woda 4. KAWA INKA składniki: jęczmień (gluten), żyto (gluten), cykoria, buraki cukrowe, mleko/ napój owsiany |
1. ZUPA GRYSIKOWA składniki: marchewka, pietruszka natka korzeń, seler korzeń, por, koperek, wywar z mięsa z kurczaka, kasza manna (gluten) 2. PIECZONE ĆWIARTKI ZIEMNIAKÓW 3. FILET Z KURCZAKA DUSZONY W ZIOŁACH 4. SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI składniki: rzodkiew biała, rzodkiew czerwona, szczypiorek, kukurydza, olej rzepakowy 5. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: jabłko, agrest, jeżyna, truskawka |
1. POLENTA Z MUSEM ŚLIWKOWYM składniki: mleko/ napój owsiany, kaszka kukurydziana, śliwki 2. POMARAŃCZA 3. HERBATA MIĘTA |
PIĄTEK 17.05.2024 | 1. CHLEB ORKISZOWY składniki: mąka żytnia (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka orkiszowa (gluten), woda, drożdże, sól 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. SER ŻÓŁTY ( z mleka) 4. SZCZYPIOREK 5. PAPRYKA 6. KAKAO składniki: kakao prawdziwe, mleko/ napój owsiany |
1. ZUPA NEAPOLITAŃSKA Z MINI PULPECIKAMI RYBNYMI składniki: marchewka, seler korzeń, pietruszka natka i korzeń, por, czosnek, śmietanka 12% ( z mleka), cebula, ziemniaki, papryka, koncentrat pomidorowy (30%), pulpety - ryba miruna, jajka, 2. MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM składniki: makaron (pszenica durum - gluten, woda), suszone pomidory, słonecznik, śmietanka 36% ( z mleka) 3. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z OGÓRKIEM KISZONYM składniki: kapusta pekińska, ogórek kiszony (ogórek zielony, sól, woda), papryka, kukurydza, olej z 3 ziaren 4. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: agrest, porzeczka, jeżyna, truskawka, jabłko 5. JABŁKO |
1. BABKA MARMURKOWA (produkt własny) składniki: maka pszenna - gluten, jajka, proszek do pieczenia, kakao, olej, woda 2. MLEKO Z CYNAMONEM |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy takie jak: sól, pieprz czarny, papryka czerwona słodka, curry, kurkuma, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, które mogą zawierać alergeny (gluten, soja, seler, orzechy, gorczyca,sezam) | |||
Dzieci alergiczne mają wykluczone produkty alergenne z diety (stosownie do zaświadczeń lekarskich), bądź są one zastępowane produktami zamiennymi | |||
intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu | |||
woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień na salach w grupach |