Jadłospis
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE NR 1 W NAMYSŁOWIE | |||
14.07.-18.07.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 14.07.2025 | ![]() |
![]() |
![]() |
WTOREK 15.07.2025 | 1. CHLEB RAZOWY składniki: mąka żytnia razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. DŻEM TRUSKAWKOWY 4. HERBATA |
1. ZUPA JARZYNOWA składniki: marchew, pietruszka, seler korzeń, por, lubczyk, kalafior, ziemniaki, fasolka szparagowa 2. SPAGHETTI składniki: makaron (pszenica durum - gluten , woda), mięso z szynki wieprzowej, marchewka, pietuszka korzeń, cebula, czosnek, koncentrat pom. (30%) 3. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: jabłko, agrest, jeżyna, truskawka, śliwka |
1. CHLEB RAZOWY składniki: mąka żytnia razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. TWAROŻEK składniki: ser biały ( z mleka) 4. HERBATA |
ŚRODA 16.07.2025 | 1. CHLEB ORKISZOWY składniki: mąka pszenna ( gluten), mąka orkiszowa (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. SAŁATA 4. WĘDLINA DROBIOWA ( ze 136g mięsa wyprodukowano 100g produktu) 5. KAKAO składniki: mleko/ napój ryżowy, kakao prawdziwe |
1. ZUPA GRYSIKOWA składniki: marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, porcja rosołowa, kasza manna (gluten) 2. KOPYTKA 3. SURÓWKA Z MARCHEWKI Z ANANASEM składniki: marchewka, ananas, olej rzepakowy 4. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: jabłko, agrest, jeżyna, truskawka, śliwka 5. KIWI |
1. CHLEB SŁONECZNIKOWY składniki: mąka razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, ziarna słonecznika, drożdże, sól 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. PASZTET VEGE składniki: ciecierzyca, marchewka, seler korzeń, cebula, czosnek 4. PAPRYKA 5. HERBATA MIĘTA |
CZWARTEK 17.07.2025 | 1. CHLEB RAZOWY składniki: mąka żytnia razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól,witamina A i D 3. POMIDOR 4. SZCZYPIOREK 5. HERBATA RUMMIANEK |
1. ZUPA OGÓRKOWA składniki: marchewka, pietruszka korzeń i natka, lubczyk, porcja rosołowa, por, seler korzeń, ziemniaki, ryż biały ( gluten), ogórek kiszony ( ogórek zielony, sól, woda), śmietanka 18% ( z mleka) 2. KASZA GRYCZANA ( gluten) 3. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM składniki: polędwica wieprzowa, cebula, czosnek, maka pszenna ( gluten), śmietanka 18% ( z mleka) 4. SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY składniki: kapusta biała, marchewka, zielona pietruszka, olej rzepakowy 5. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: jabłko, agrest, jeżyna, truskawka, śliwka 6. ARBUZ |
1. BUŁKA MAŚLANA składniki: mąka pszenna, jajka, margaryna, woda, cukier, sól, drożdże 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. MIÓD 4. KAKAO składniki: mleko/ napój ryżowy, kakao prawdziwe |
PIĄTEK 18.07.2025 | 1. JAJECZNICA 2. CHLEB RAZOWY składniki: mąka żytnia razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól 3. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 4. OGÓREK ZIELONY 5. HERBATA LIPA |
1. ZUPA RYŻOWA składniki: marchewka, pietruszka korzeń i natka, koperek, seler korzeń, por, lubczyk, porcja rosołowa, ryż biały 2. KOTLETY ZIEMNIACZANO - RYBNE składniki: ziemniaki, ryba miruna, jajka, bułka tarta ( gluten), 3. SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY składniki: kapusta kiszona ( kapusta biała, marchewka, sól), cebula, olej rzepakowy 4. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: jabłko, agrest, jeżyna, truskawka, śliwka 5. JABŁKO |
1. POLENTA składniki: kaszka kukurydziana, mleko/ napój roślinny 2. MUS WIŚNIOWY 3. HERBATA MIĘTA |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy takie jak: sól, pieprz czarny, papryka czerwona słodka, curry, kurkuma, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, które mogą zawierać alergeny (gluten, soja, seler, orzechy, gorczyca,sezam) Dzieci alergiczne mają wykluczone produkty alergenne z diety (stosownie do zaświadczeń lekarskich), bądź są one zastępowane produktami zamiennymi intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień na salach w grupach |