Jadłospis
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE NR 1 W NAMYSŁOWIE | |||
06.05 - 10.05.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 06.05.2024 | 1. CHLEB RAZOWY składniki: mąka żytnia razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól 2. PASTA JAJECZNA składniki: jajka, ser biały (z mleka) 3. PAPRYKA CZERWONA 4. HERBATA LIPA |
1. ZUPA KAPUŚNIAK składniki: marchewka, pietruszka natka i korzeń, seler korzeń, por, wywar z mięsa z kurczaka, ziemniaki, kapusta kiszona (kapusta biała, sól) 2. KASZA JĘCZMIENNA (gluten) 3. GULASZ WIEPRZOWY składniki: szynka wieprzowa, cebula, czosnek, marchewka, pietruszka, seler korzeń, por, mąka pszenna (gluten), śmietanka 12% ( z mleka) 4. SURÓWKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ składniki: fasolka szparagowa, olej rzepakowy, cebula 5. KOMPOT AGRESTOWY 6. JABŁKO |
1. BUŁKA WROCŁAWSKA składniki: mąka pszenna (gluten), woda, drożdże, sól 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. POWIDŁA ŚLIWKOWE 4. KAKAO składniki: kakao prawdziwe, mleko/ napój owsiany |
WTOREK 07.05.2024 | 1. ZUPA MLECZNA Z MAKARONEM składniki: mleko/ napój owsiany, makaron ( pszenica durum - gluten, woda) 2. CHLEB ORKISZOWY składniki: mąka żytnia (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka orkiszowa (gluten), woda, drożdże, sól 3. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 4. OGÓREK ZIELONY 5. KIEŁKI 6. HERBATA RUMIANEK |
1. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM składniki: marchewka, pietruszka korzeń i natka, seler korzeń, por, wywar z mięsa z kurczaka, koncentrat pom (30%), ryż biały 2. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA składniki: ziemniaki, mięso z fileta z indyka, brokuł, papryka, pieczarka, ser żółty ( z mleka) 3. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ składniki: kapusta pekińska, kukurydza, pomidor, olej z 3 ziaren 4. KOMPOT ŚLIWKOWY |
1. KASZA MANNA NA MLEKU Z RODZYNKAMI składniki: kasza manna (gluten), mleko/ napój owsiany, rodzynki 2. MELON 3. HERBATA MIĘTA |
ŚRODA 08.05.2024 | 1. CHLEB SŁONECZNIKOWY składniki: mąka razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól, ziarna słonecznika 2. PAPRYKARZ (PRODUKT WŁASNY) składniki: ryba makrela, ryż biały, sos pomidorowy (passata pomidorowa - 99%) 3. RUKOLA 4. KAKAO składniki: kakao prawdziwe, mleko/ napój owsiany |
1. ZUPA BOTWINKA składniki: marchewka, seler korzeń, pietruszka natka i korzeń, por, ziemniaki, botwinka 2. MAKARON Z SEREM BIAŁYM I CUKREM TRZCINOWYM składniki: makaron ( pszenica durum - gluten, woda), ser biały ( z mleka), cukier trzcinowy 3. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: jabłko, agrest, jeżyna, truskawka 4. BANAN |
1. CHLEB MIESZANY składniki: mąka pszenna ( gluten), mąka żytnia (gluten), woda,drożdże, sól, cukier 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. SAŁATA 4. WĘDLINA DROBIOWA ( Z FILETA Z INDYKA) 5. SZCZYPIOREK 6. HERBATA Z CYTRYNĄ |
CZWARTEK 09.05.2024 | 1. PŁATKI JAGLANE NA MLEKU składniki: mleko/ napój owsiany, płatki jaglane 2. BUŁKA MAŚLANA składniki: mąka pszenna - gluten, woda, drożdże, sól, cukier, jajka, margaryna 3. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 4. MIÓD 5. HERBATA RUMIANEK |
1. ZUPA ROSÓŁ Z ZACIERKĄ składniki: marchewka, pietruszka natka korzeń, seler korzeń, por, koperek, wywar z mięsa z kurczaka, zacierka makaronowa (mąka pszenna - gluten, jajka, woda) 2. ZIEMNIAKI 3. KOTLET SCHABOWY składniki mięso schab wieprzowy, jajka, bułka tarta - gluten, 4. SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ składniki: kapusta kiszona (kapusta biała, marchewka, sól), cebula, olej rzepakowy 5. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: jabłko, agrest, jeżyna, truskawka 6. POMARAŃCZA |
1. CHLEB RAZOWY składniki: mąka żytnia razowa (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka żytnia (gluten), woda, drożdże, sól 2. SEREK BRZOSKWINIOWY skladniki: ser biały ( z mleka), brzoskwinie 3. HERBATA MIĘTA |
PIĄTEK 10.05.2024 | 1. CHLEB ORKISZOWY składniki: mąka żytnia (gluten), mąka pszenna (gluten), mąka orkiszowa (gluten), woda, drożdże, sól 2. MASŁO 82% (z mleka)/ RAMA 100% ROŚLINNA składniki: Oleje roślinne (rzepakowy (39%). palmowy), woda, sól, witamina A i D 3. ROSZPONKA 4. POMIDOR 5. KAKAO składniki: kakao prawdziwe, mleko/ napój owsiany |
1. ZUPA FASOLOWA składniki: marchewka, seler korzeń, pietruszka natka i korzeń, por, czosnek, śmietanka 12% ( z mleka), cebula, ziemniaki, fasola biała 2. RYŻ BRĄZOWY 3. SOS GROSZKOWY składniki: groszek konserwowy, śmietanka 18% ( z mleka) 4. PULPETY RYBNE składniki: ryba miruna, jajka 5. SURÓWKA Z MARCHEWKI NA CIEPŁO Z KUKURYDZĄ składniki: marchewka, cebula, kukurydza, olej z 3 ziaren 6. KOMPOT WIELOOWOCOWY składniki: agrest, porzeczka, jeżyna, truskawka, jabłko |
1. PIECZONE JABŁKO 2. BUDYŃ ŚMIETANKOWY składniki: mleko/ napój owsiany, budyń - mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, jajko, cukier 3. HERBATA MIĘTOWO - JABŁKOWA |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy takie jak: sól, pieprz czarny, papryka czerwona słodka, curry, kurkuma, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, które mogą zawierać alergeny (gluten, soja, seler, orzechy, gorczyca,sezam) | |||
Dzieci alergiczne mają wykluczone produkty alergenne z diety (stosownie do zaświadczeń lekarskich), bądź są one zastępowane produktami zamiennymi | |||
intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji jadłospisu | |||
woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień na salach w grupach | |||